Mammografie.

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. Op deze röntgenfoto’s zijn vet-, klier- en bindweefsel te zien. Om borsten te kunnen vergelijken worden, indien mogelijk, beide borsten gefotografeerd.

BROCHURE

Download meer informatie:
a

TARIEVEN

Download onze actuele tarievengids
a

Wanneer krijgt u een mammografie?
Wanneer u zelf een knobbeltje of andere veranderingen in de borst voelt, als uw borsten pijn doen, er bloed of vocht uit de tepel komt of als borstkanker in de familie voorkomt.

Het onderzoek
De laborant stelt u eerst enkele vragen die van belang zijn voor het onderzoek. Vervolgens start het onderzoek.

De laborant legt uw borst op een detectorplaat. Met behulp van een tweede plaat wordt de borst enkele seconden samengedrukt. Deze druk is nodig om een scherpe en goed beoordeelbare foto te krijgen. Dit kan soms een beetje gevoelig zijn of pijnlijk aanvoelen. De laborant bespreekt dit voorafgaand aan het onderzoek met u. Geef gerust aan als u het niet kunt verdragen. Nadat de opname gemaakt is, gaat de plaat automatisch omhoog.

De laborant beoordeelt of de opnamen technisch gelukt zijn, zo nodig maakt zij direct aanvullende opnamen. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 15 minuten.

Voorbereiding mammografie
U hoeft voor dit onderzoek geen speciale voorbereiding te hanteren. Gebruik echter geen bodylotion of deodorant op de dag van het onderzoek. Deze producten kunnen soms de diagnose bemoeilijken.

De uitslag
Een radioloog beoordeelt de opnamen.  Soms geeft de mammografie niet voldoende informatie en is nader onderzoek nodig. De radioloog kan eventueel om extra foto’s vragen en/of een echografie verrichten. De voorlopige uitslag krijgt u van de radioloog direct na het onderzoek. U dient zelf met uw (huis) arts te overleggen wanneer u een afspraak kunt maken om de uitslag te bespreken.

Dit moet U weten.

  • Dit onderzoek duurt ongeveer 15 minuten
    Dit onderzoek kan gevoelig of pijnlijk zijn en is relatief kort.
  • Dit onderzoek is niet schadelijk
    De hoeveelheid röntgenstraling die gebruikt wordt voor borstfoto’s is zeer gering. Het belang van een tijdig ontdekte borstafwijking weegt ruimschoots op tegen de mogelijke risico’s van röntgenstraling.
  • Ook met een prothese kunt u dit onderzoek ondergaan
    De kans op beschadiging van de prothesen door het samendrukken van de borsten is extreem klein en is met name van toepassing op de oude, reeds langer aanwezige borstprothesen. Bij de nieuwste generatie prothesen is de kans op beschadiging nihil. Toch zullen onze ervaren laboranten hier rekening mee houden en speciale technieken toepassen om de prothesen zo min mogelijk te belasten.

Afspraak maken?

Voor afspraken kunt u telefonisch bij ons terecht op tel: 045 – 8 200 100 (Op werkdagen tussen 08.00 – 17.00 uur)

Vragen?

neem eens een kijkje
bij onze FAQ’s
a