DEXA Scan  - Botdichtheidsmeting

U heeft een doorverwijzing van uw specialist of huisarts?
Bel nu 045 8200 100 voor een afspraak of informatie! 


Dit onderzoek vindt plaats op onze Mitralis-locatie in Hoensbroek.
Met behulp van een scan die gebruik maakt van röntgenstraling en een computer wordt het kalkgehalte van uw skelet bepaald. De totale hoeveelheid straling die u met dit onderzoek krijgt, is zeer gering en te vergelijken met de natuurlijke straling die u gedurende enkele dagen in de buitenlucht ontvangt. 

Het onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd met een DEXA-scanner. Er worden twee metingen verricht. Een meting van de onderrugwervels (lumbale wervels) en een meting van de heup. De laborant geeft u aanwijzingen over wat u moet doen tijdens het onderzoek. De data van het onderzoek worden opgeslagen en doorgestuurd naar de radioloog ter beoordeling.


Doel van het onderzoek
Een botdichtheidsmeting (DEXA-onderzoek) meet het kalkgehalte van uw skelet aan de hand waarvan de radioloog de mate van mogelijk aanwezige osteoporose ofwel botontkalking rapporteert. 


Voorbereiding op het onderzoek

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Als u in de voorafgaande twee weken een maag- of darmonderzoek met röntgencontrastmiddel heeft ondergaan of als u (mogelijk) zwanger bent, dient u dit te melden bij het maken van de afspraak. 


De uitslag

Binnen 24 uur na het onderzoek bekijkt de radioloog de data en maakt er een verslag van. Dit verslag wordt doorgestuurd naar de aanvrager (in veel gevallen uw huisarts) met wie u zelf een afspraak maakt om de uitslag te bespreken.