MRI - scan

U heeft een doorverwijzing van uw specialist of huisarts? 
Bel nu 045 8200 100 voor een afspraak of informatie!


Dit onderzoek vindt plaats in het Luisenhospital in Aken (15 autominuten van Kerkrade). MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging.
Dit is een onderzoeksmethode om zonder röntgenstralen foto’s te maken van weefsels en organen. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Dit zijn dezelfde soort golven die uw radio ontvangt. Met behulp van deze radiogolven en het magnetisch veld worden signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne opgevangen en door een computer vertaald in beelden.


Het onderzoek 
Bij deze afbeeldingtechniek komt de patiënt op een beweegbaar tafel te liggen die geschoven kan worden in een tunnel met een zeer sterke magneet. Hoe ver de tafel de tunnel inschuift, is afhankelijk van welk MRI- onderzoek de arts voor u heeft aangevraagd. De tunnel is aan de voor- en achterkant open.
Met behulp van een sterke magneet en radiogolven worden beelden gemaakt van uw lichaam. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling. Het onderzoek is niet pijnlijk maar kan onaangenaam zijn als u last heeft van engtevrees. 


Doel van het onderzoek
De radioloog beoordeelt de beelden met het doel een goede indruk te krijgen van hoe de afgebeelde organen en structuren eruit zien en om mogelijk aanwezige afwijkingen op te sporen. 


Tijdens het onderzoek 
Bij het betreden van de onderzoeksruimte komt u al in het magnetische veld van de scanner. Daarom dient u de volgende voorwerpen in de kleedcabine achter te laten: 
o.a. kleding waar metaal aan zit, metalen gespen, sieraden, portemonnee, gsm. U kunt tijdens het onderzoek uw kleren zonder metaal aanhouden. U kunt ook een joggingbroek en t-shirt meenemen. De MRI laborant zal u alles rustig uitleggen en helpt u om goed op de tafel te gaan liggen. Tevens krijgt u een hoofdtelefoon zonder geluid op zodat u geen hinder heeft van het geluid van de scanner. 

De laborant zit in een aparte kamer waar de scanner en de computer bediend worden. De laborant kan u zien en met u praten en u krijgt een belknop mocht u tijdens het onderzoek de laborant iets willen vragen. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Het onderzoek duurt niet langer dan 30 minuten. 


Voorbereiding op het onderzoek
De aanwezigheid van sommige metalen voorwerpen in het lichaam (o.a. endoprothesen, pacemakers, spiraaltjes, neurostimulatoren, insulinepompen, intra-oculaire metaaldeeltjes, oorimplantaten en metalen kunsthartkleppen) kan, een contra-indicatie zijn voor het uitvoeren van het MRI-onderzoek. Bij een zwangerschapsduur korter dan twaalf weken wordt meestal geen MRI scan gemaakt. Oude tatoeages (die door het magneetveld kunnen vervloeien) en claustrofobie vormen relatieve contra-indicaties. Vult u daarom bij de aanvraag van een MRI scan samen met uw (huis)arts het vragenformulier in. Zorg ook dat u het verwijsformulier EN de volledig ingevulde vragenlijst naar het onderzoek meeneemt. De MRI laborant zal deze vragenlijst beoordelen en mogelijk nog aanvullende vragen aan u stellen. Het is in het belang van uw eigen veiligheid en gezondheid dat wij een uitgebreide aanmeldprocedure hanteren.


Uitslag

Binnen 24 uur na het onderzoek bekijkt de radioloog de beelden en maakt er een verslag van. Dit verslag wordt doorgestuurd naar de aanvrager (in veel gevallen uw huisarts) met wie u zelf een afspraak maakt om de uitslag te bespreken.